Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Titlul paginii web

 
 

ASOCIATIA NATIONALA A DETECTIVILOR DIN ROMANIA

O scurta istorie a detectivilor particulari in Romania


Cea mai insemnata atestare documentara a detectivilor particulari din Romania, o gasim in Regulamentul de organizare a Ministerului de Interne din 1930, ( sub conducerea ministrului Alexandru Vaida Voievod ) Regulamentul preciza ca : “Ministerul de Interne are in atributiile sale conducerea administratiei generale a Tarii, ordinea si siguranta statului”.


In acelasi timp, Ministerul de Interne asigura si “functionarea de servicii particulare de paza si de birouri particulare de informatii si politienesti”.
Aprobarile pentru aceste birouri particulare, urmau sa fie date in baza unui regulament si a indeplinirii unor conditii privitoare la: moralitate, pregatire profesionala, asigurarea secretului muncii profesionale, etc.
Din august 1944 pana in decembrie 1989, vreme de 45 de ani – detectivii particulari au insemnat pentru Romania doar personaje de cinematograf si romane de gen.
Dupa anul 1989 domeniul detectivistic nu a fost supus vreunei restrictii, dar s-a simtit nevoia legiferarii domeniului.

In anul 2000 se infiinteaza
ASOCIATIA NATIONALA A DETECTIVILOR DIN ROMANIA – A.N.D.R.
Fondatorii sai (24 de persoane : politisti, juristi, personalitati cu functii de raspundere in stat, detectivi particulari absolventi ai primei Scoli Nationale de Securitate Privata si Detectivi Particulari) au inteles ca este necesar ca, prin initiativa lor sa participe la procesul de reasezare a detectivului particular pe locul care i se cuvine, atat din punct de vedere istoric cat si al evolutiei sale firesti, in lume.
Sub deviza SEMPER VERITAS (Intotdeauna Adevarul ) ANDR si-a asumat atat promovarea profesiei de detectiv, libera, independenta si autonoma cat si crearea unei structuri profesionale nationale a detectivilor particulari . Contributia ANDR la elaborarea unei legi in domeniu, si crearea unei comunitati profesionale prestigioase sunt deja binecunoscute.
Detectivii particulari din Romania isi desfasoara activitatea conform Legii 329/2003, republicata si a HG 1666/2004 privind aplicarea Legii 329/2003.
Ca sa devina detectiv particular, o persoana trebuie sa sustina un examen de atestare, organizat conform legii de catre Inspectoratul General al Politiei Romane.
Dupa atestare, detectivul particular poate sa-si desfasoare activitatea numai in cadrul unei Agentii de detectivi particulari sau a unui Cabinet individual de detectiv particular.
Cabinetele individuale si Agentiile de detectivi isi desfasoara activitatea in baza unei
“licente de functionare” eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane.
ANDR are in structura sa agentii si cabinete care functioneaza legal, verificate si recomandate , care se supun Statutului ANDR si Codului de Deontologie profesionala.
ANDR este membra IKD (International Federation of Associations of Private Detectives)
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one